КОМПЮТЪРНИ КОМПОНЕНТИ

Категорията "компютърни компоненти" обхваща физическите елементи, които са необходими за изграждането и функционирането на компютърни системи. Това включва компоненти като процесори (CPU), памет (RAM), твърди дискове (HDD/SSD), видеокарти, дънни платки, захранващи блокове, охлаждащи системи. Всеки от тези компоненти има специфична роля и приноси за работата на компютъра като цяло. Например процесорът изпълнява инструкциите на програмите, паметта служи за временно съхранение на данни, а твърдият диск или SSD осигуряват постоянно съхранение на информацията. Така че, компютърните компоненти са основни елементи, които правят компютрите функционални и полезни инструменти за работа и забавление.

КОМПЮТЪРНИ КОМПОНЕНТИ

Подкатегории

 • Кутии за компютър

  Компютърната кутия е физически обвивка или корпус, която служи за сглобяване и защита на компютърните компоненти. Тя предоставя защита от външни фактори като прах, влага и удари, които биха могли да повредят компютъра. Кутията също така има вентилационни отвори и вградени вентилатори, които осигуряват подходящо охлаждане на компонентите, за да се предотврати прегряване. Компютърната кутия може да има и различни портове и отвори за свързване на периферни устройства като монитор, клавиатура, мишка и други.

 • Охладителни системи

  Охладителната система на компютър е компонент, отговарящ за отвеждането на излишната топлина, която се генерира от работещите компютърни компоненти, като процесор, графична карта и други. Охладителната система има за цел да поддържа оптимални работни температури на компонентите и да предотврати прегряването им, което може да доведе до намалена производителност, съкращаване на живота на компонентите или дори повреда.

 • Дънни платки

  Дънната платка, известна още като материнска платка или основна платка, е главният компонент на компютъра, който свързва и управлява всички други компоненти в системата. Тя представлява печатна платка със специални слотове, конектори и чипове, които осигуряват комуникация и функционалност между различните компоненти на компютъра.

 • Процесори

  Процесорът на компютъра, известен още като централен процесор (ЦПУ), е основен компонент, отговарящ за изпълнението на командите и изчисленията в компютърната система. Той се смята за "мозъкът" на компютъра, тъй като координира и контролира работата на останалите компоненти.

 • Памети

  RAM (Random Access Memory) или рам паметта на компютъра е тип памет, която служи за временно съхранение на данни и инструкции, които компютърът използва в момента. Тя е една от ключовите компоненти за функционирането на компютъра.

 • Захранващи блокове

  Захранващият блок на компютъра е компонент, отговарящ за предоставянето на електрозахранване на всички други компоненти в компютърната система. Той е отговорен за преобразуването на входното напрежение от електрическата мрежа в постоянно напрежение, необходимо за работата на компютъра.

 • Видеокарти

  Видеокартата на компютъра е компонент, отговарящ за обработката на графични данни и генерирането на изображение на монитора. Тя играе ключова роля във възпроизвеждането на видео, игри и други графични приложения.

 • SSD устройства

  SSD (Solid State Drive) дискът на компютъра е съвременно устройство за съхранение на данни, което използва флаш памет за запис и четене на информация. Той представлява алтернатива на традиционните твърди дискове (HDD) и предлага значително по-бързо и надеждно изпълнение.

 • HDD устройства

  HDD (Hard Disk Drive) дискът на компютъра е устройство за съхранение на данни, което използва магнитни дискове за запис и четене на информация. Това е традиционният тип диск за съхранение на данни, който се използва в компютрите от много години.

Активни филтри